Pages

Tuesday, February 3, 2009

bila khaulah berbicara..


BismiLlahi walhamduliLlah...

Alhamdulillah, gerak tari jari ini masih lagi diizinkan untuk mencoret tatkala tugasan semakin bertambah hari demi hari.. salam ukhuwah ana hulurkan kepada semua yang baru pertama kali berkunjung+juga tak lupa kepada pengikut setia blog nih.. kalau dulu, hit counter dalam sehari bleh mencecah beratus2 orang.. tapi sekarang, mungkin sbb lame tak update, hit tu dh makin lambat naik. (^_^).. ape2pun, syukran kepada sape2 yg sudi jadi follower ‘khaulah Al-azwar’.. tiba2 tengok dh bertambah.... jazakumullah khoiran jaza’.

Hari ni tepat pukul 2.14 pagi, 30 januari 2009 bersamaan 3 safar 1430h... ana kembali dalam dunia penulisan. Malam ni sepatutnya, ana merancang untuk ke khar dengan sahabat ana, izyan. Tapi, perancangan Allah sebaliknya. DIA bagi kami ruang untuk istirahat.. ana dibangunkan kira-kira jam 1.30 pagi dengan izinNya.. alhamdulillah, ‘feel better’..
sebb petg tadi kena hujan.. (“,)

insyaAllah, sedikit perkongsian yang ana tujukan khas untuk diri ini dan anda semua.
Semoga tiap taipan ini sentiasa dalam peliharaanNya..
ana ambil petikan dari buku ‘JALAN DA’WAH’- antara qiyadah dan jundiyah
(mustafa masyhur) dimana Imam asy-Syahid pernah menyebut tentang kejayaan yang tidak dihalang oleh sesuatu halangan;

Katanya :

Kuatnya da’wah kita kerana ianya da’wah Allah yang merupakan da’wah yang paling tinggi. Seluruh dunia memerlukannya, maka setiap perkara yang terkandung di dalam dunia dipermudahkan untuknya dan disediakan untuk jalan da’wah. Kita bersyukur kepada Allah kerana membersihkan diri kita dari ketamakan peribadi dan manfaat perseorangan dan kita tidak ingin kecuali keredhaan Allah Subhanahu wa Ta’ala dan kebaikan orang ramai. Kemudian sesungguhnya kita menanti bantuan Allah dan pertolonganNya kerana sesiapa yang diberikan pertolongan oleh Allah maka ia tidak dapat dikalahkan.

Katanya lagi :

Saya telah katakan dan masih mengatakan kepada ikhwan dalam setiap muhasabah. Sesungguhnya kamu sekali-kali tidak akan dikalahkan kerana sedikit bilangan kamu, tidak juga kerana lemahnya peralatan kamu dan juga kerana ramainya musuh kamu, bukan kerana penguasaan musuh-musuh ke atas kamu. Walaupun penduduk muka bumi ini semua berkumpul mereka tidak berupaya untuk mengenakan kamu kecuali dengan apa yang telah ditentukan oleh Allah ke atas kamu. Akan tetapi kamu kalah dengan sebenar-sebenar dan hilang setiap perkara yang menyambungkan kepada kemenangan dan kejayaan dengan beberapa sebab iaitu apabila rosak segala hati kamu dan Allah tidak membaiki amalan kamu atau apabila kamu tidak bersatu dan berlainan pendapat. Adapun sekirnaya kamu masih bersikap seperti hati seorang lelaki ( bersatu hati...) mengarah kepada Allah- Tabaraka wa Ta’ala- mengambil untuk jalan ketaatan terhadapNya semua yang diredhai oleh Allah maka janganlah kamu merasa lemah dan janganlah kamu sedih kerana sesunggunya kamulah yang tinggi serta Allah bersama kamu- Allah Subhanahu wa Ta’ala sekali-kali tidak akan mengurangkan pahala amalan-amalan kamu.

Subhanallah, kata2 yang dilafazkan dari seorang pejuang Islam yang tika ini telah kembali kepada Sang Pencipta dalam keadaan yang cukup mulia.. ‘syuhada’. Ana sering berkira2.. bagaimana pula wajah kematianku? Adakah dalam langkah perjuangan? Atau sebaliknya hanya seperti manusia biasa? Yang menjalani rutin harian tanpa memikirkan masalah ummat.. yang hanya tahu melengkapkan kejayaan duniawi tanpa memikirkan kehidupan yang kekal abadi.. nauzubillahiminzalik.

Seorang ustaz pernah mengatakan; orang yang berakal tidak akan membuat ‘preparation’ untuk hidup yang sementara..’

Mendalam kata2nya.. renungkan dan fahami pengertiannya.

insyaAllah, setakat ini dulu coretan ana.. taktaula bile lagi bleh update..(^_^). Okeh, khas untuk ‘my family’.. jaga diri baik2.. jaga iman+amal, moge Allah sentiasa menaungi keluarga kita dengan limpahan rahmat dan ‘sakinah’.. khas untuk sahabat2 seperjuangan, moga terus thabat dalam langkahan pejuang.. ‘ia tak menjanjikan hamparan permaidani merah, bahkan yang ada hanya ranjau berduri................................ namun, janji yang pasti adalah ‘kemanisan syurga’.


Ilalliqo’ wa ma’asalamah..


Asif ‘ala kulli hal.

No comments: