Pages

Thursday, February 12, 2009

sang doktor pembawa obor jihad.

BismiLlahi wal hamduliLlah...

Jom bedah buku... (^_^)

Kali ni, ana nak bawa satu perkongsian tentang seorang tokoh gerakan Islam abad moden.

Mungkin ada yg dah kenal.. dan mungkin juga masih ramai yg tak kenal
DR ABDUL AZIZ RANTISI. Sang doktor pembawa obor jihad.. jadi, mai sama2 kita ambik kesempatan + luangkan masa seketika untuk mengenali seorang tokoh di bumi PALESTIN..

..............................................

Jihad umat Islam dibumi PALESTIN sentiasa berterusan dengan rembesan ‘DARAH SYUHADA’ yg sentiasa bersimbah pada kanvas perjuangan.. bumi ini adalah potret kekentalan semangat juang para syuhada yg tidak mengenal ampun saat berhadapan dengan zionis ISRAEL. Dulu, ana sering persoalkan.. kenapa zionis laknatullah nak sgt bumi Palestin? Kenapa ya?

....kerna didada Palestin itu terletak tanah suci, BAITUL MAQDIS.

Itulah salah satu faktor Palestin menjadi rebutan. Salahudin al-Ayub pernah mengungkapkan; “barangsiapa menguasai Palestin maka mereka akan menguasai dunia”, justeru..bumi ini sentiasa menjadi saksi mata pertembungan antara hak dan batil.

Pada zaman moden ini, bumi Palestin mempunyai ramai putera yg hebat, yg sanggup mewakafkn diri demi kemuliaan al-Quds, slh seorg yg tlh membenarkn janjinya ialah as-Syahid Dr Abdul Aziz Rantisi.

Nama sebenar beliau adalah Abdul Aziz Ali Abdul Hafiz ar-Rantisi. Dilahirkan pada 23 Oktober 1947 di kg Yubana yg terletak di antara Asqalan dan Yafa (Jaffa).
Pada usia 6 bulan, beliau tlh dibawa oleh keluarganya berhijrah ke Semenanjung Gaza utk menyelamtkan diri drpd ledakan dan amukan peperangan tahun 1948 yg menyaksikan kesungguhan umat Islam utk memperthnkn wilayah suci ini serta kesungguhan kuasa Barat yg menopang kekuatan gerakan zionis.

As-Syahid mempunyai jumlah keluarga besar seperti mana kebanyakan masyarakat Palestin yg lain. Keluarga beliau terdiri daripada ayah, ibu, dua anak perempuan dan sembilan anak lelaki. Mereka terus menetap di perkhemahan muhajirin (pelarian) di Khan Yunus yg sarat dgn kekurangan dan kejerihan. Bayangkan, dalam suasana sebegini Rantisi membesar dengan diserkap kebencian terhadap Yahudi yg menindas. Khemah pelarian ini sgt dhaif, sgt sesak dgn wajah2 duka..

...bagaimana dunia Arab amnya, hanya mampu menjadi penonton kepada kesakitan mereka???

Rantisi adalah sebutir mutiara yg berkilauan dalam keluarganya, bapanya sendiri tidak emnyangka anak kecil ini akan menjadi ‘manusia besar’ dlm perjuangan Palestin. Beliau genius semenjak kecil dengan kecenderungan agama yg ketara. Saat berusia enam tahun, Rantisi dimasukkan ke sebuah sekolah bantuan pelarian yg didirikan berhampiran penempatan mereka. Kehidupan di kem Pengunsi yg agk susah meneybbkn beliau turut menolong org tuanya mencari rezeki bagi menampung keluarga. Hidup mereka ibarat ‘kais pagi makan pagi, kais petg mkn ptg’..namun inilh wajah kesengsaraan yg melahirkan watak pejuang kepada Rantisi. Beliau menamatkan pengajian rendah dan diperingkat menengah pada tahun 1965.

Rantisi seorg yg cemerlang akademik.. beliau mendapat tawaran menyambung pengajian di bidang perubatan di Universiti Iskandariah, Mesir (Mesir dlm dekad 50 an dan 60 an agk bersimpati dgn rakyat Palestin). Rantisi berjaya menamatkn pengajian dalam bidang kedoktoran dgn ijazah kepujian pada tahun 1971.
Kejayaan dlm akademik sepatutnya membolehkan beliau hidup serba kemewahan.. namun, Rantisi mempunyai kesedaran jihad yg tinggi untuk membebaskn Palestin. Justeru, beliau mengambil keputusan untuk pulang ke Palestin da bekerja di Hospital Nasir atau lebih dikenali sebgai Pusat Perubatan di Khan Yunus. Beberapa tahun kemudian, beliau kembali ke Iskandariah, Mesir untuk menyambung pengajian diperingkat sarjana. Hasil kesungguhannya, beliau berjaya merangkul ijazah sarjana (master). Dalam amsa yg sama, beliau juga menghafal al-Quran dgn bersungguh2.

Sekali lagi Rantisi menzahirkan tekadnya menuntut ilmu bukan utk kemewahan, dlm thn 1976, beliau kembali ke Ghaza dan seterusnya menyambung kembali tugas di Hospital Nasir. Beliau pulang dr Mesir kali ini dgn membawa fikrah perjuangan Ilsam Ikhwanul Muslimin. Islam adlh jawapan kpd seluruh permasalahn hidup..juga senjata untuk kemuliaan Palestin, bukannya faham sosialis mahupun Arabisme yg ternyata gagal utk berdepan dgn regim zionis.

Dr Abdul Aziz Rantisi menamatkn zaman bujangnya dengan berkahwin dengn Raysa ar-Rantisi atau lebih dikenali sebagai Ummu Muhammad. Hasil perkongsian hidup mereka, telah dianugerahkn enam cahaya mata, dua lelaki (Muhammad dan Ahmad) dan empat perempuan (Inas, Samir, Asia dan Asma’) serta sepuluh org cucu.

Beliau pernah bekerja dgn beberapa pertubuhan, ant.nya: Kompleks islam al-Mujamma’ al-Islami, Persatuan Arab di Ghaza dan PBSM Palestin (Ibnu Ismail).
Apabila Universiti Islam Ghazzah ditubuhkn pada 1978, beliau ditawarkan berkhidmat sebagai pensyarah di Fakulti sains. Dalam masa yg sama, beliau adalah ketua Jabatn Pediatrik Hospital kerajaan di Khan Yunus.

Penahanan

Pada tahun 1983, Rantisi ditangkap krn keengganannya membayar cukai kepada kerajaan rejim Israel. Setelah dibebaskn, beliau meneruskan kehdiupan seperti biasa. Tetapi dlm masa yg sama, sebhgian daripada kehidupannya diperuntukkan khas utk aktiviti2 perjuangan Islam dan usaha utk memerdekakn negara tercinta.

Tahun 1987, Rantisi bersama pemimpin2 gerakan Islam yg lain termasuk as-Syahid Syeikh Ahmad Yassin menubuhkan gerakan Islam Hamas sbg wadah baru perjuangan rakyat Palestin yg berteraskan Al-Quran dan as-Sunnah.
Penghujung tahun berkenaan, Rantisi bersama dengan Syeikh Ahmad Yassin, Abdul Fattah Dukhan, Muhammad Syama’, Dr Ibrahim al-Yazur, Isa an-najjar dan komando Salah Syahadah memimpin dan menyeru seluruh rakyat Palestin supaya turun ke medan tempur utk menentang rejim Israel secara terbuka.
Peristiwa berkenaan menandakan pelancaran intifadhah pertama secara rasmi. Ia terceus lantaran kejadian lori besar milik pendatang Yahudi yg sengaja melanggar dua buah lori kecil milik rakyat Palestin yg menyebbkn empat org Islam terbunuh dan sembilan yg lain cedera. Ini menimbulkn kemarhan umat Islam dan kebangkitan mereka kali ini tidak dpt dithn lagi.

Dek kerana bimbangkn kebangkitan berterusan rakyat Palestin, rejim pengganas menahan Dr Rantisi pada 4Feb 1988. Beliau didakwa ats kesalahan menyertai aktiviti menentang penjajah Israel dan dijatuhkan hukuman dua tahun penjara.

Hafaz Al-Qur’an

Penjara buknlah tempat asing dalam kamus para pejuang agama Allah. Jeriji besi serta palang penjara boleh bertukar menjadi gerobok pertapaan dalam mencari kejernihan hati, juga mampu menjadi institusi perkaderan dan universiti tarbiyyah bagi melahirkan kader2 dakwah. Dibalik tembok besi ini juga banyak kary agong yg telah menjadi ‘magnum opus’ bagi sesetengah sang pejuang. Antaranya, Tafsir fi zillal al-Quran telah dihasilkan oleh Sayyid Qutb dalam penjara, Tafsirfi al-Asas oleh Said Hawwa, juga pak Hamka menerusi Tafsir al-Azhar. Semua dihabiskan dalam penjara sehingga ilmu ini terus mencurah-curah mengisi dada umat Islam dengan mutiara ilmu.

Pejuang-pejuang Palestin seperti juga para aktivis IM telah mengambil kesempatan mendekam dalam penjara untuk menghafal al-Quran, inilah terapi paling mujarab untuk mengubat kerinduan pada kebebasan yang direnggus drpd mereka. Rantisi dikurung bersama Syeikh Ahmad Yassin dalam satu bilik kurungan , disaat ini lah Rantisi mengambil kesempatan menyempurnakan hafalan al-Qurannya. Beliau berjaya menamatkan hafalan 30 juzu’ al-Quran dalam penjara pada tahun 1990, juga mengisi keheningan malam dengan munajat kepada Rabb yg telah menghamparkan ujian kepada para pejuang.

Beliau kemudiannya dibebaskan pada 4 September 1990. Menghirup udara segar diluar penjara adlh satu nikmat namun ia bukanlah penghadang untuk meneruskan perjuangan. Beliau tidak sesekali serik menghambakan diri kepada pembebasan bumi Palestin dan ini yg menyebbkan beliau ditahan kembali pada 14 Dis 1990. Beliau mendekam semula selama setahun.

Dekad 90an telah merakamkan sejarah beliau keuar masuk penjara, malah pernah dibuang daerah ke kaw perbukitan yg sangat sejuk apabila musim sejuk apatah lagi dipaksa tinggal dalam khemah tnpa pemanas dan alat2 keperluan yg lain. Ujian dan mehnah yg bertindan tindih ini makin mematangkan dan mengharumkan nama beliau kepada masy. Palestin. Beliau sosok yg sesuai untuk diletakkan dalam barisan hadapan kepimpinan HAMAS. Rantisi adalah figur doktor jihad yg paling terkehadapan membela Islam dan beliau didokong kuat oleh ahli keluarganya yang menjiwai perjuangan Islam.

Kesyahidan

Menjadi sosok penting dalam HAMAS bermakna meletakkan nama dalam senarai pendek regim Israel untuk dibunuh, termasuk pemimpin HAMAS yg berjuang di luar negara seperti Khaled Mas’al dan Dr Musa Abu Marzuq.
Rantisi pernah cuba diledakkan dengan serangan helikopter Apache, tembakan kearah keretanya menyebabkn beliau dan anak kecilnya cedera. Binatang Israel terus menerkam pemimpin HAMAS apabila modus operandi yg sama digunakan untuk membunuh Ahmad Yassin. Tembakan daripada helikopter Apache pada pagi yg hening 22 Mac 2004 telah menghantar roh Syeikh Ahmad Yassin ke syurga dan ini sangat menginspirasikan Rantisi. Beliau sentiasa berdoa untuk mengiringi Syeikh Ahmad Yassin dalam syurga. Cita2 syahid menyebabkan beliau terus menjadi pemburu kesyahidan. Masa untuk keluarga semakin sempit, organisasi HAMAS perlu digerakkan dengan semaksima kekuatan setelah kesyahidan pemimpin tertinggi mereka.

Rantisi telah dipilih untuk menerajui bahtera HAMAS dalam suasana yg agak tegang dan rawan akibat masyarakat Palestin sedang menangisi pemergian Ahmad Yassin, demonstrasi awam telah diadakan.. namun Israel juga tegar untuk menentang sebarang kebangkitan rakyat. Nama Rantisi dan kelibatnya sering diintip malah dikalangan org Palestin juga ada pengkhianat yg membocorkan maklumat HAMAS kepada regim zionis. Israel terus meningkatkan tahap keselmatan mereka untuk menghalang usaha membalas dendam dengan kematian Ahmad Yassin manakala Rantisi terus memanaskan pentas taujihat untuk merangsang api perjuangan umat Islam. Beliau dikawal ketat oleh teman2 HAMAS yg setia seperti kawalan ‘perisai manusia’ untuk membentengi beliau daripada serangan tembakan curi.

Takdir Allah S.W.T telah tercatat.. sebagaimana untaian doa yg selalu dititip oleh Rantisi dan pengawal2 beliau untuk mati dalam keadaan yg paling mulia, pada 17 April 2004 beliau telah menemui kesyahidan bersama Akram Nisar dan al-Ghurrah, dua org anggota HAMAS yg sentiasa mendampingi Rantisi. Jenazah pejuang ini diarak dengan penuh semangat yg membara, takbir dan laungan kalimah tayyibah menghantar mereka ke pusara. Regim Israel dengan dokongan Amerika terus menunjukkan kezaliman walaupun dibantah oleh dunia..malah terus meratah puluhan nyawa yg lain dlm minggu berikutnya.

Selamat jalan Dr.Rantisis dan teman-teman... kami tetap merindui kalian dan berjanji untuk meneruskan jihad yg mulia ini..

Ya Allah!

Berikan kami semangat yg ampuh sebagaimana darah yg mengalir dalam diri pejuang generasi yg terdahulu daripada kami.

-Tokoh-tokoh gerakan Islam Abad Moden-

No comments: