Pages

Thursday, November 4, 2010

Kemenangan itu makin hampir, bersabarlah..
"Islam pasti menang"


أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ الَّذِينَ خَلَوْاْ مِن قَبْلِكُم مَّسَّتْهُمُ الْبَأْسَاء وَالضَّرَّاء وَزُلْزِلُواْ حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللّهِ قَرِيبٌ

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, Padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cubaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah, Sesungguhnya pertolongan Allah itu Amat dekat.” ( Al Baqarah : 214)

"Inna nasrollahi qorib" 

Kemenangan yang dijanjikan Allah semakin hampir. Soroti kembali sirah Rasulullah, bagaimana proses dakwah di Mekah dan Madinah. Allah tidak memberikan kemenangan pada awalnya. Namun, disebabkan gigihnya dakwah yang dijalankan Rasulullah saw dan para sahabat, akhirnya Islam menyinari bumi Mekah dan Madinah.


Selama masa itulah Rasulullah saw mempersiapkan generasi yang kuat, kukuh, sabar dan tahan akan berbagai ujian yang mendatangi mereka sebagai satu aturan dari perjalanan dakwah di jalan Allah.
Dalam tempoh itu juga, berbagai ujian dan peristiwa besar mewarnai perjuangan Rasulullah dan para sahabatnya, diantaranya :

Fasa dakwah di Mekah 

Berbagai penyiksaan yang dilakukan oleh orang-orang Quraisy terhadap orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, dipulaukan selama tiga tahun, penolakan masyarakat Thaif terhadap dakwah. Yang pada akhirnya fasa ini ditutup dengan hijrahnya kaum muslimin dan Rasulullah saw ke Madinah.

Fasa dakwah di Madinah

Sebelum terjadi perjanjian Hudaibiyah berbagai usaha dilakukan oleh Rasulullah saw untuk mengukuhkan masyarakat muslim pertama, seperti pembinaan masjid dan mempersaudarakan Muhajirin dan Ansar. Kemudian, Allah swt mengizinkan mereka untuk berperang melawan orang-orang yang menentang dakwah sehingga berlaku berbagai peperangan seperti Badar, Uhud, dan Ahzab disamping peperangan melawan orang-orang Yahudi.

Umat Islam Saat Ini

Berdasarkan sirah Rasulullah, keadaan pejuang-pejuang agama Allah saat ini juga merupakan salah satu proses ke arah meraih kemenangan yang dijanjikan Allah swt. Pertentangan antara yang haq dan batil masih berleluasa, maksiat semakin menjadi-jadi.. malah lebih teruk, umat Islam sendiri sudah hilang jati diri sebagai muslim. Namun, harus diingatkan.. proses untuk meraih kemenangan pasti akan terus diuji. Siapa yang setia, siapa yang berpura-pura.. Siapa yang langsung tidak ambil tahu.
"kita masih dalam tapisan Allah.."

Kepada semua barisan mujahid mujahidah Islam, moga terus diberi kekuatan dan kesabaran untuk terus mendaulatkan agama Allah. Dan moga Allah tetapkan hati kita supaya istiqamah di atas jalan perjuangan ini. Jadikan kekalahan di Galas + Batu Sapi sebagai satu muhasabah dan pencetus semangat untuk kita terus berjuang. Syiar Islam akan terus didaulatkan! Allahuakbar walillahil hamd.

2 comments:

~PERMATA ISLAM~ said...

Ya,benar kak. Kemenangan semakin hampir.Mungkin dengan hanya satu langkah lagi. Semoga Allah berikan kekuatan dan istiqomah itu, supaya kita masih mampu melangkah dan melangkah ke arah kemenagan ISLAM! Allahuakbar!

khaulah mujahidah said...

ameen ya Rabb.
Insyaallah..

moga kita terus thabat pada jalan dakwah. Allahuakbar!