Pages

Monday, April 19, 2010

Muhasabah~18 April 2010
Usai tuisyen pagi tadi.. 
“cg, macamana nak solat hajat”
“ustzh, tahu tak pasal kump double seven? Macam kongsi gelap gk”
“pakai gelang berdosa ke?”
“ganja haram ke?”
Persoalan demi persoalan seputar permasalahan agama diajukan sebaik sahaja selesai tuisyen. Kebiasaannya, kami luangkan sedikit masa untuk mendengar masalah2 dari mereka.. berkenaan agama. Bermacam2 riak wajah kelihatan.. ada yang terkejut dengan jawapan yang kami tuturkan.. ada yang tersengih kerna terkena pada batang hidung sendiri.. dan tak kurang, ada yang tunduk membisu.. sedari semalam, aku bimbang untuk berdepan dengan hari ini.. aku bimbang kata2ku tak selari dengan amalanku..aku bimbang jika nasihat ini dihijab oleh Allah.. tidak tembus pada hati mereka.. tetapi, aku gagahkan jua mulut ini untuk berbicara… memberi apa yang termampu.. khas untuk mereka yang mendengar, dan khusus untuk diriku yang memberi.. aku sendiri seolah2 dimuhasabah olehNya.. teguran yang penuh dengan kasih sayang.. Dia membelai aku dengan penuh rahmat dan ‘sakinah’.. apa yang aku tuturkan kepada mereka, juga untuk diriku.. kerna aku juga manusia yang tak lekang dengan dosa.. 
“Ya Allah, tarbiyyah itu datangnya dariMu.. hidayah itu juga dariMu.. maka peliharalah diri mereka dan diri kami agar jauh dari seksaMu kelak.. ya Allah.. kami tinggalkan mereka dalam jagaan Mu.. tembusilah hati mereka dengan Nuur dariMu..  Belailah mereka dalam rahmatMu.. perbaikilah akhlak mereka..kerna sesungguhnya mereka adalah hambaMu yang inginkan kebaikan. Bantulah mereka ya Allah.. berikan mereka kefahaman dalam beragama. “

-khaulah-

3 comments:

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD said...

salam..hai kak khaulah..hehe..em sama2x kita selalu muhasabah diri kita..mg kita semua dapat memperbaiki diri kita utk menjadi yg lebih baik..Amin..Allahuakhbar!

khaulah mujahidah said...

wslm..igt ye, khaulah. hehe..
syukran dik.

infaz nafsaki thoyyibat~

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD said...

uh mesti ingat..hehe..masakan bisa di lupa en..hehe