Pages

Monday, January 5, 2009

SELAMATKAN GAZA~


Assalamu'alaikum w.b.t..

salam pertemuan kembali.. setelah sekian lame menyepi. sedikit ruang masa ana curi dipetang hari ini .. entry kali ni lebih berfokus kepada isu yang tidak pernah luntur dari ingatan umat Islam yang sayangkan saudara sesama Islamnya. PALESTIN!!!

ayuh sahabat wa sahabiah! baca entry ini dengan penuh semangat yang berkobar2, dan dengan penuh rasa kecintaan kepada mereka yang berjuang untuk menegakkan kalimah TAUHID,

LA ILAHA ILLALLAH!!! ana tidak berhajat untuk menjadi pengulas.. cuma merasa terpanggil untuk menyuntik kesedaran semua berhubung isu ini..

jika kita soroti rentetan peristiwa yang berlaku kebelakangan ini, terlalu banyak yang menyentuh soal PALESTIN. walhal dari dulu lagi, kita telah sedia maklum akan peperangan yang tercetus di GAZA. yang menjadi persoalan adalah, adakah kita sekadar menjadi follower yang setia?? adakah kita sekadar membaca dan mendengar?? adakah kita tidak berupaya untuk menyumbang hanya kerna kita berada jauh dari mereka??


Dan kalian wahai para tentera kaum Muslimin! Tidakkah kalian rindu kepada salah satu dari dua kemuliaan (syahid atau kemenangan)? Bagaimanakah kalian bisa berdiam diri tatkala saudara-saudara kalian dibunuh? Apakah penguasa yang sanggup menjual deen-nya untuk dunia, bahkan untuk dunia orang lain, dapat menghalang kalian dari membantu saudara-saudara kalian, walhal kalian mempunyai kekuatan?


“Perangilah mereka dan Allah akan mengazab mereka dengan tangan-tangan kalian dan menghinakan mereka serta membantu kalian mengalahkan mereka dan Allah akan melegakan hati-hati kaum Mukminin” [TMQ at-Taubah (9):14].


Inilah bagaimana seharusnya pertolongan diberikan kepada penduduk Gaza dan inilah tindakbalas yang sewajarnya untuk penyembelih Gaza. Inilah juga cara untuk memecahkan pemboikotan ke atas Gaza dan dengan cara inilah juga Allah akan mengubati hati-hati kaum Mukminin.

kelmarin, tajuk keratan akhbar "GAZA BERMANDI DARAH SYUHADA". ana ambil sedikit ayat yang menggambarkan keadaan di sana tika ini, " darah para syuhada pejuang Palestin yang tumpah di bumi telah menjadi sungai dan sehingga kini jumlah yang SYAHID hampir mencecah 500 orang dan lebih 2,100 yang cedera dan luka, sebahagian besarnya parah sejak rejim Zionis Yahudi melakukan serangan sembilan hari yang lalu."


jika hari ini kita masih boleh bergelak ketawa bersama rakan2.. bayangkan mereka disana?? setiap hari, mereka menangisi kematian saudara2 mereka.. setiap hari mereka berlari ketakutan mengelakkan diri dari dihujani bom2 laknatuLLAH.. bayangkan, Gaza merupakan penjara terbesar umat Islam.. hampir 1.5 juta umat Islam dipenjarakan dinegara sendiri.. adakah kita ambil peduli?? dimana sensitiviti kita??


untuk kesekian kalinya, ana menyeru kepada seluruh umat Islam.. kita adalah bersaudara, jika salah seorang dari kita dianiaya, kitalah yang bertanggungjawab untuk melindungi mereka.. justeru, sama2 kita titipkan qunut nazilah buat mereka disana.. mereka mengharapkan doa kita..

kalau bukan kita, siapa lagi???No comments: