Pages

Tuesday, March 29, 2011

"GIVING and RECEIVING"

CREDIT TO NAJWA ; Tq awaa (",)

"give and receive are two parts of a single flow, like breathing in (receive) and breathing out (giving). for sure one cannot take place without the other."

-najwa-

Memberi & menerima.

Dua perkara yang berbeza, namun saling berkaitan. Ibarat seorang guru yang masuk ke kelas untuk mengajar. Secara lahirnya, guru itu kelihatan hanya berperanan untuk memberi ilmu kepada para pelajar. Namun, secara tersirat.. si guru juga sedang 'menerima' sesuatu daripada mereka. Apa yang diterima? 

Hampir 3 bulan saya bertugas sebagai seorang guru di sebuah sekolah menengah harian di KL. Ternyata, mendidik manusia itu bukan suatu perkara yang mudah. Sangat-sangat memerlukan pengorbanan, kesabaran dan keihlasan. Bak kata seorang sahabat, " kita bukan nak bentuk benda, tapi kita nak bentuk manusia".

Bermain dengan emosi manusia, kadangkala meruntun hati. Menyebabkan jiwa yang dahulu tegar menjadi rapuh. Hilang sudah segala motivasi diri hanya kerana pesimis pada ujian yang baru menjengah. Benarlah firman Allah ;

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
(Al-Ankabut: 2-3)

Terlalu banyak perkara yang saya pelajari sepanjang 3 bulan melaksanakan amanah. Setiap kelas punya cerita berbeza. Namun, persamaannya letak pada ungkapan 'memberi dan menerima'. Saya masuk ke kelas untuk memberi ilmu sebatas pengetahuan yang ada, pinjaman dari Yang Maha Bijaksana. Dan saya keluar dengan menerima pengajaran yang cukup indah! Hanya apabila saya berfikir kenapa dan mengapa ia terjadi.. 

Kerana saya manusia, saya juga menerima tarbiyyah secara langsung dari Allah.. Bagaimana ingin memperoleh sabar jika tiada ujian kesabaran? Bagaimana ingin berkorban jika diri tidak mahu diuji dengan pengorbanan? Bagaimana ingin ikhlas memberi jika diri tidak sanggup menerima?

Ada kelas yang mengajar saya erti kesabaran, ada yang mengajak saya menghayati erti kasih sayang dan tak kurang ada kelas yang mengajar saya erti ketenangan dan kedamaian. Saya teringat kata-kata hikmah dari seorang pak cik teksi ketika dalam perjalanan ke sekolah. 

Katanya; "Pelajar-pelajar yang nakal itu adalah ujian dari Allah untuk menguji kesabaran kamu, jadi jangan cepat marah."

Benar, ujian itu datang dalam pelbagai bentuk. Berfikirlah dari sudut positif, pasti hati kita akan tenang. Alhamdulillah, hingga ke saat ini.. segalanya dipermudahkanNya. Saya masih seorang guru, yang terus memberi dan menerima..

Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

(at-Taghaabun: 11)


"ya Allah, jangan sesekali Engkau campakkan dalam hatiku rasa jemu untuk mendidik.. sebaliknya kurniakanlah rasa sayang dan kasih pada mereka"

3 comments:

aqwa.art said...

teruskan perjuangan..

doakan juga junior mu menjadi guru..

seperti mu atau lebih baik.. ^_^

khaulah mujahidah said...

syukran aqwaa..

insyaallah, didoakan mg jd lebih baik ;)

syafrina_twu said...

best~ terkesan...pengalaman yang sama saya lalui sepnjng hampir 4 bulan ini..syukran..semoga Allah sntiasa mlebarkan maghfirahNya buat kita..apa yg penting sabar itu indah, walau d awalnya ada kpahitan ^_^