Pages

Friday, August 22, 2008

salju sakinah~

::salju yang mendamaikan::
salam'alaik...

act. entry kali ni bukn pasal novel tu pun.. ana xpernh bace lagi novel 'salju sakinah'. taktau best ke tak.. ad sahabat yg kate best, ad yg kate biasa2..ana no komen, sbb tak bace lagi. sekarang ana dh berada di bumi 'london'..he, london malaysia. terpaksa balik awl sbb tiket takde. cuti kali ni agk singkat..duk rumah dua hari, 3 hari p prog, balik rumah..then esokkn terus berangkat ke 'london'.. kesian kt family, xsempt nak duk lame2..nk tolong ape yg patut. kebetulan sekarang rumah sedang diperluaskan..jdi perabot2 kat dapur kna pindah masuk kedlm rumah.. kesian kt mak, tiap2 hari busy..nk kna bgi makan kt tukang rumah lg..huh, insyaAllah b4 raye dh siap rumah tu..

balik dari prog motivasi aritu, ayah ambil kt stesen. adik pun ad same.. first thing dia tanye," dh beli belum ?..he asked about the present. erm, dgn selambe ana jwb..tak beli lg. he smiled. ana pulak yg tye die, dh solat belum? dgn yakinnya dia kate, "dah". cm tak percye, ana tye lagi the same question..dia jwb lg, "dh". die pn crite, td die tgk dlm tv "sape yg tak solat akan dihilangkn pahala...". dia takdpt habeskn ayat tu..sbb dia lupe. tapi, ana bleh agak the next words..

kami menuju ke sabasun dgn riang nye..hehe. beli satu robot kt dia, as a present. mlm tu bile maghrib bertandang, after ana solat.. ana suh die tukar baju untuk solat.. dh siap2 tukr baju, ana pesan kt die suh doakan ana moge jadi org yg baik, suh doakan abg die, kakak die yg len, mak ayah..then dia jwb," k.sa kan dah baik". ana terkesima. tiba2 getar hati.. sebb jawapan tu tak sesuai diletakkan pd diri ana.. dia betul2 buat ana terfikir..berkali2. nk je ana katekn, jgn judge luaran..tp dia faham k? huh.. dan kate2 dia memg benar2 terkesan..sebb sampai sekrg ana still igt.. tu bukan pujian bg ana.. tp, satu sindirn..yg minta supaya ana berubah.. semakin kotor jiwa, semakin banyak taklifan.. seolah2 satu amaran.. perlu ke beruzlah? mcm lari dr tanggungjwb..

sahabat pesan, betulkn niat..he, u right sis.. satu tahun lgi, kite kn berpisah.. sush dh nk merempit dgn jhc9084. masing2 kn lalui kehidupan sendiri. sekrang ni pun dh ramai sahabat yg berkira2 u berkahwin.. bait muslim itu yg terbaik, berkahwin bukan beerti tak berjuang, itu tanggapan negatif.. drpd bait itulh, lahirnya pejuang2 yg sanggup berjuang..lahirnya mujahid wa mujahidah soleh..yg akan memastikn kemenangan Islam.. kepada shbt2, pilih zauj yg terbaik.. :) mge antunna berjaya dalam kehidupan rumah tangga juga dlm perjuangan.. dan ana sendiri, terlalu banyak tanggungjawab yg pasti perlu dijawab kelak.. benar kate assyahid Imam Hassan Al Bana, "tanggungjwab melebihi masa".


" Bukankah Allah cukup untuk melindungi hamba-hambaNYA?"....

(Az-Zumar:36)

Benar..Allah adalah pelindung yang maha Agung. kita tak pernh ditinggalkan keseorangan melainkan dialah disisi kita.. Pelindung yg maha Pengasih lagi Penyayang.. kembali padaNya.




::salju yang mendamaikan~

2 comments:

kamitaken said...

tak ingat dah .. da tanya ke blom.. duk terengganu ke? kat ner?

khaulah mujahidah said...

emm..duk trg. kt kepong, are pengadang baru..