Pages

Monday, April 25, 2011

apabila 'hidayah' datang bertandang~

CREDIT to NAJWA


Assalamu'alaikum wbt..

Allahumma solli 'ala sayyidina Muhammad.

Entah apa yang menggamit hati ini.. mudah saja air mata itu jatuh berguguran. Lama menanti, akhirnya Dia Yang Maha Mengasihi memakbulkannya.

Bukan mudah meminta tanpa jiwa yang suci, meminta supaya dimakbulkan itu dan ini.. tetapi jiwa tetap kosong. kosong dari mengingatiNya. na'uzubiLlahi minzalik..

Melihat mereka di Johannesburg membuatkan saya segera mendoakan mujahid mujahidah kecil itu. Moga besarnya kelak menjadi mujahid mujahidah yang bermanfaat untuk Islam. Ameen ya Rabbal 'alamin.


...............................................................

Kebelakangan ini saya banyak mendengar tentang kisah 'hijrah'. Mereka yang berhijrah daripada kemaksiatan kepada kebaikan. Keluar dari kepompong jahiliyyah, menuju kepada cahaya.Mereka yang dekat dengan saya turut berhijrah. Kalau dulu, berpakaian ala kadar tetapi kini aurat semakin terjaga. Kalau dulu hiburan dijadikan santapan wajib, tetapi kini Kalamullah mula dijadikan keutamaan. Mula menghadiri kelas tajwid, mula menggemari ceramah agama.. subhanallah. Sangat tenang melihat dan mendengar perubahan pada dirinya.


Anak didik saya juga begitu. Kalau dulu seorang 'smoker' tegar.. masuk kelas dengan lagak seorang gangster. tetapi kini... segala-galanya berubah dengan izin Allah. Teringat waktu pertama kali mengenali dirinya, di kelas 406 tahun lepas.


"nama apa?"  hafizuddin.
"apa maksud nama kamu?"  pemelihara agama.


Dia bekas pelajar sekolah agama, kemudian masuk ke sekolah harian. Baru-baru ini saya menerima mesej darinya.

"ustazah, saya dah lama berhenti merokok." 


ayat-ayat seterusnya membuatkan saya tersentak. Gaya bahasa yang cukup sopan dan menenangkan.

Benarlah, apabila 'hidayah' datang bertandang, tiada siapa yang mampu menidakkan. Sungguh beruntung bagi mereka yang dipilih dan memilih jalan yang lurus. 


Bob Lokman juga sama. Siapa tidak kenal dengan artis ini? Dahulu, hidupnya penuh dengan keseronokan, gelak tawa. Tetapi kini ayatnya saja sudah mampu membuatkan air mata berguguran.. sarat dengan ingatan pada Allah. Kata-kata yang lahir dari hati yang suci. 


"Saya tengok diri saya dalam liang lahad.. saya rasa saya tak boleh lepas"


Allahurobbi..


Sepantas kilat.. apabila Allah inginkan perubahan pada hambaNya. Hati kita dalam genggaman Allah.. mohonlah padaNya agar hati ini tidak dibolak balikkan setelah kita mendapat petunjuk dari Allah. 


Melihat hijrah yang dilakukan mereka membuatkan saya befikir.
Adakah ini petanda bahawa Allah juga mahu saya lakukan penghijrahan? 


ya.. ke arah yang lebih baik, insyaALLAH!


Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.

(Al-Baqarah. 2:120)
-khaulah-


4 comments:

Nurul Shuhada Ibrahim said...

Salam. Rindukan DG bersama K.Kinah...

khaulah mujahidah said...

wslm..

same la dik.. rindu nak berusrah.
Insyaallah kite jumpa lagi.

jaga HDA.

Nurul Shuhada Ibrahim said...

anak usrah dah nak kawen, umminya bila lagi????

khaulah mujahidah said...

hehe..

camne leh ad anak kalau takde abinye.. coming soon, insyaallah. Doakan ummi ye;)