Pages

Tuesday, May 5, 2009

rebutlah kesempatan itu sebelum terlambat~


FIRMAN ALLAH:

“Demi diri manusia dan Yang Menyempurnakan kejadiannya(dgn sempurnanya);serta Dia m’ilhamkannya (utk mengenal) jln yg m’bawanya kpd kejhtn,dan yg m’bawanya kpd btaqwa;sesungguhnya b’jayalah org yg m’jdkn dirinya -yg sedia bersih– b’tambah-tambah bersih(dgn iman dan amal kebajikan),dan sesungguhnya rugilah org yg m’jadikn dirinya -yg sedia bersih- itu kotor dan t’benam kebersihannya (dgn kekotorn maksiat)”(QS91:7-10)ayat yg sering kita bace..sering kita dengari, tetapi jarang dihayati. justeru, ambil peluang beberapa ketika utk kita hayati apakah maksud yg ALLAH ingin sampaikan daripada ayat di atas.. barakallahu fikum.


.................


hakikat hidup seorang manusia, seringkali tidak lepas dari ujian. ada yg bermula suci.. tidak dipalit sebarang kekotoran, tahajud menjadi tempat pengaduan kepada Yang Maha Kuasa.. maksiat menjadi 'musuh' yg paling dibenci..

namun..

apabila roda itu berputar..seiring dengan putaran hidup seorang manusia... tiba2, Yang Maha Kuasa datangkan ujian.. jika dulu si abid ini tidak pernah mengimpikan palitan kekotoran, namun kini dia benar2 berada didalamnya.. diselubungi kehinaan maksiat yg tidak dipinta.. berkali2 dia cuba mengeluarkan dirinya.. untuk kembali kepada masa silam, kembali kepada fitrah yg suci..


"sukar bukan, untuk melakukan suatu perubahan.."


lebih2 lagi apabila terjerumus ke lembah hina.. berpikul2 dosa besar yg ditanggung.. kdg2, lemas dalam karat2 itu membuatkan hilangnya keazaman untuk berubah.. hingga ada yg mengatakan..

"apa bezanya saya dengan org kafir.."


kelu lidahku utk berkata2.. memberi secebis nasihat. berhadapan dengan situasi sebegini kdg2 membuatkan aku termenung jauh.. mencari resolusi terbaik. ingin sekali rasanya bersama2 mereka tiap masa dan tiap ketika.. mendengar keluhan mereka, dan membantu mereka keluar dari lorong itu..


monolog diri :

"jika mereka amanahku, maka aku akan dipertanggungjawabkan kelak jika aku berlepas tangan.. meninggalkan mereka terkontang kanting mencari jawapan.."


kepada jiwa2 itu.. suka untuk aku tekankan disini,


"keAMPUNAN ALLAH melebihi keMURKAANNYA.."

kesempatan itu masih ada.. dan engkau bisa menjadi org yg paling suci jika kata taubat itu dipohon dengan bersungguh2.. yakinilah, DIA tidak pernah mempersia2kan hambaNYA.. mohonlah padaNya..

......................

Rasulullah SAW bersabda, “Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, maka malaikat tersebut berkata ‘aamiin dan engkaupun mendapatkan apa yang ia dapatkan’” (Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Ummud Darda’ ra.)

No comments: