Pages

Monday, March 9, 2009

kenapa mesti berjuang???

BismiLlahi wal hamduliLlah...

pembuka bicara,'selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W'.. hari yang mulia dan penuh barakah.

dah lame aku tak mencoret.. entry kt bwh ni pun aslnya nak buat ulasan sbb aku tak suke bca benda yg di copy paste. lastly, post je satu article.

reason-malas nak ulas.

sekarang aku still ad kt kg. perancangan balik yg dtg tiba2.. jumaat malam nak balik, petang tu sempt lg meeting. tiket tak beli lagi..huhu. kirenye balik malam tu atas 'tiket tawakal'.. petang, izyan rush pi beli tiket ke KL sbb tiket dr tjg malim ke trg dah abes. alhamdulillah, tiket pkul 7.45mlm still ad. sampai kt putra, tiket 'sold out'.. ad kaunter yg masih tggl satu tiket. asalnye igt nak bg je kt izyan, suh die balik sorg2.. sbb time tu aku tak rase sgt nak balik, tp kesian kt dia takde teman..dan mungkin sbb aku pikir nanti lambat lagi bleh balik kampung.. round semua kaunter, last..terberhenti kat satu kaunter. 'bas mutiara'. Alhamdulillah, nusrah dariNya.. ade dua tiket, seat belakang.. huh! memang dh ditakdirkan untuk balik. plan, kalau takde tiket nak melencong ke tempat lain.. (^_~)

okeh, untuk entry kali ni, aku nak share beberapa gambar. aku ambil dari blog ustaz nasarudin tantawi. same2 kita ambil iktibar..


WAJAH SYUHADA' GHAZZAH

Aku mendapatkan Kekasihku...oh Tuhanku

Tiada Yang Lebih Hebat Dan Manis Selain Syahid

Bangga Mendapat Syahid Yang Diidamkan

Pergi Mendapatkan Janji Allah S.W.T

Tiada Sinar dan Cahaya Seindah Sinar dan Cahaya Syurga


kenapa mesti berjuang???

menatap wajah syuhada' membuatkan aku terpana,
barangkali cuba membandingkan perjuangan yg sedang dilalui,
atau mungkin..
timbul rasa cemburu dek kejayaan yg digapai
dalam memburu syahid.

cita2 agung yg diimpikan oleh setiap pejuang,
barangkali aku juga punya cita2 yg sama,
ya..memburu syahid dalam perjuangan.
cita2 ini digapai oleh insan bernama Syeikh Ahmad Yasin
tak ketinggalan..sang doktor pembawa obor jihad..Rantisi
dan ramai lagi syuhada'..
yg tika ini pasti sedang mengecapi nikmat syurgawi

hari ini, aku bercerita ttg perjuangan,
perjuangan yg menuntut pengorbanan,
perasaan, harta benda dan segala2nya..
disaat kaki ini masih kuat untuk melangkah,
mulut ini masih petah bicara perjuangan,
tangan ini masih gagah mencoret pesanan jihad,

kepada mereka..aku sematkan cita2 syahid,
tutur yg sering aku lafazkan tatkala bersua..
"tanam cita2 untuk syahid dalam dirimu"..
terkadang cita2 itu kabur dalam diriku..
kerna matlamat itu masih belum utuh dipasakkan
aku bukan ingin menjadi seorg muallimah biasa,
tetapi aku ingin tampil sebagai serikandi
ya.. Serikandi Gerakan Muslimat Muda

aku hidup bukan kerna mereka
tapi nilai aku adalah bila bersama Islam
tutur istiqamah itu minta untuk dipasakkan
supaya serikandi ini tetap tegar dalam perjuangan
ya..juga untukmu sahabat.

jika hari ini kita masih dalam langkah juang,
biarlah langkahan itu berterusan..
hingga nyawa dijemput Ilahi..
kerna tiap orak langkah itu,
menjadi saksi diakhirat kelak,
tiap kali kita gundah..
pandanglah sekeliling
kerna Baginda tersenyum melihat kita berjuang
menjadi mata rantai perjuangannya.
kita bukan orang yg memulakan perjuangan
juga kita bukan yg akan menamatkannya

ayuh syabab!!!
gegarkan bumi ini dengan laungan jihad..
gentarnya mereka kerana semangat jihad kita
gentarnya mereka pada kesatuan kita
kita boleh memilih untuk berundur..
masih ramai yg berjuang diluar sana..
tetapi harus kita ingat,
tidakkah kita inginkan kedudukan yg abadi disyurga sana?
lantas..mampukah kita sekadar melihat?
atau menyokong?
dimana hilangnya pendokong Islam?

renungkan...


nukilan: khaulah Al-Azwar




-Salam Maulidur Rasul-




3 comments:

Ibnu Zaid said...

sume wajah2 tu senyum jer..

dapat syahid tu sungguh indah..

khaulah mujahidah said...

erm..absolutely right!

andalusia said...

emm..tersenyum bertemu Sang Kekasih..
menarik sajaknya..=)