Pages

Friday, July 11, 2008

::la tahzan~

'la tahzan'

Assalamu'alaikum w.b.t...

hari ini hari khamis, bersamaan 7 rejab 1429 h. terdetik untuk berkongsi sedikit dgn sahabat2, perkongsian yg ana petik dari buku 'la tahzan'..karangan Dr.Aidh bin Abdullah Al-Qarni. buku kesayangan ana, beli dh lame..tapi still tak abes bace..sebbnya, bace time sedih j..:). buku ni ad 3 jilid..harga rm9.80 sebuah. beli dgn dua org sahabat ketika balik bercuti dua sem lepas. sahabat baik ana, asmia ayu..(he, rindu benar kat dia..cuti baru2 ni pun xsempt nk jumpe). dia ambil jilid 2, izyan pun ambil jilid 2. ana plak ambil jilid 3..jilid 1 dh abes time tu..buku ni kecik je, sengaja dibukukn dengan saiz yg kecik, supaya senang nak dibawa kemana2..kreatif! 'motivation book'..ant.buku kegemaran ana, first book..'nak ke tak nak..tulisan hm tuah. then, diikuti dgn buku2 seterusnya..


tenanglah, wahai manusia..

kepada org2 yg ditimpa musibah dan bencana, At-Tanukhi mengatakan: "tenanglah kalian, banyak orang telah mengalami seperti ini sebelum ini".

sesungguhnya orang2 sebelum kita
telah melalui masa seperti ini
dan mengalami penderitaan
sebagaimana yang kita alami
boleh jadi di malam-malam tertentu
penuh dengan kebaikan namun..di kemudian hari
malah mencemari kebaikannya

ini adalah hukum alam, yang sudah berjalan sejak dahulu,

dan sesungguhnya Kami benar-benar akan memberi cabaran kepada kalian dengan sedikit.
(Al-Baqarah:155)

dan sesungguhnya Kami benar-benar telah menguji orang-orang sebelum mereka...

(Al-'Ankabut:3)

sesungguhnya merupakan suatu keadilan, apabila Allah membersihkan hamba-hambaNya dari dosa-dosa dan menimpakan cubaan kepada mereka dengan kesulitan sebagaimana Dia menguji mereka dengan kelapangan serta mempersilih-gantikan siang dan malam kepada mereka. Jika demikian kenyataannya, mengapa tidak menerima dan membangkang??

...dan sesungguhnya kalau Kami perintahkan kepada mereka:"Bunuhlah diri kalian sendiri atau keluarlah dari kampung kalian,"nescaya mereka tidak melakukan, kecuali sebahagian kecil saja dari mereka...(An-Nisa':66)


seorang penyair mengatakan:

sekiranya engkau katakan kepada:
"Anjaklah bara api", nescaya ku jawab:
"Baiklah, demi menyenangkan hatimu
ku anggap bara api ini sebagai emas."

...begitulh, antara topic yang terkandung didlm buku ini..topic 249,m/s 170. 'ketenangan' itu sgt2 penting tika kita ditimpa musibah, kerna dgnnya kita dpt berfikir dgn baik, dan dgnnya juga kita akan dpt mencari hikmah disebalik musibah yg diberikan oleh Allah.. berikan kekuatan padaku ya Allah.. kekuatan 'iman dan taqwa'. moga2..'sakinah' itu sentiada ade bersama2ku dan terpancar pada wajahku sentiasa..ameen.


No comments: