Pages

Wednesday, April 30, 2008

aljabar niskala~


Assalamu'alaikum w.b.t..

hari ni berlalu dengan begitu pantas..pagi tadi ana ad paper 'aljabar'. subject killer..stakat ni, buat survey pabila ditanye tentang subject n, mesti orang akan cakap..uish, killer ni.. susah2.. tak tau belajar ape.. susah yang amat.. dan macam2 lagilh rungutan + bebelan mahasiswa/i upsi. mind set itu penting, bilemana kita meletakkan sesuatu itu sebagai masalah, maka jadilah ia masalah.. jadi, bile orang kate susah..balaslah 'mudah'.. walaupun hakikatnya memang susah.

semalam ana ade paper 'kalkulus'..jawab 'imtihan bila zhouq'..bak kate sorang sahabat. (jawab tanpa semangat)..ntah, tiba2 j jadi mcm tu.. something wrong with my 'IMAN'.. i guest, absolutely rite. lepas je jawab kalkulus, baru semangat tu datang..syukur, tak berpanjangan. ana harap mumtaz dalam imtihan..hopefully. walaupun jawab tak bersemangat, tapi result tetap nak mumtaz, taknak setakat jayyid jiddan..macam2 la.. target tetap tinggi. I'Allah, segala2nya dalam genggamannya.. kita cuma berusaha. serahkan padaNya.

alhamdulillah, pagi tadi ana jawab semua soalan dengan tenang..dan melangkah keluar dari TMNU28 dengan rase tenang.."sakinah". ketenangan tu penting, sebab tu ana suka. huhu..

balik j exam terus mengadap laptop kesayangan..tertera dekat skrin doa 'penawar menjauhi maksiat'..ambik dari blog ustaz harun din. amalkan before nak tido and after solat fardhu..

kebiasaannya, kita bertaubat selepas buat dosa, tapi kita ulangi lagi dosa tu..dan bertaubat lagi.. begitulah seterusnya, jadi amalkanlah doa ni..


'Allahumma ghafiri zanbi, wa kobili ttaubi..syadidil 'iqaabizil ttaul.. laailaahaillahua ilaihil masir.

(yang mengampunkan dosa, dan yang menerima taubat; yang berat azabnya; yang melimpah-limpah kurnianya; tiada tuhan melainkan dia..kepadaNyalah tempat kembali.

-Surah Al-Mu'min:3)


same2 kita amalkan doa ni..kadang2 kita jarang sedar hikmah atau kelebihan sesuatu amalan. berlaku tanpa disedari..so, bersyukurlah disetiap saat. DIA telah mengaturkan yang terbaik untuk hambanya..mungkin kita menyesali pengalaman lalu, kejahilan lalu..tapi hakikatnya, terdapat seribu hikmah atas setiap yang berlaku.. bagi ana, kejahilan lalu yang menyedarkan ana akan tanggungjawab pada agama. walaupun pahit, tapi amat menyeronokkan bila dikenang..syukur ya ilahi. k, ana stop dlu..dah lame mengadap laptop.. 'alaikum najah.:)


::khaulah_mujahidah
No comments: